Redactie

Google start gratis muziekdienst in China

Google heeft dinsdag aangekondigd dat het in China een muziekdienst start die gebruikers gratis toegang geeft tot legaal downloadbare muziek.

De zoekmachine werkt samen met Top100.cn, een muzieksite die de Chinese NBA-basketbalster Yao Ming als belangrijke geldschieter heeft. Google laat gebruikers zoeken in duizenden nummers van Chinese artiesten en bands, waarna ze bij de partnersite hun mp3’s kunnen binnenhalen. De opbrengsten, die Google deelt met Top100.cn en de platenmaatschappijen, komt uit advertenties die worden vertoond bij de zoekresultaten.

Miljardenclaim
Naar schatting 90 procent van de Chinese bevolking downloadt naar schatting ongelicenseerde muziek. Voor belangenbeschermer IFPI reden om zoekmachine Baidu, die in China Google voorbijstreeft in populariteit, aan te klagen. De vertegenwoordiger van grote platenmaatschappijen eist 71.000 dollar voor elk nummer dat via doorlinken verkrijgbaar was op de plaatselijke zoekmachine. In theorie kan dat leiden tot een miljardenclaim.

Google hoopt met zijn nieuwe muziekdienst dichter bij Baidu te komen, dat een marktaandeel van 64 procent bezit terwijl het bedrijf uit Mountain View slechts een kwart van de taart in handen heeft. De samenwerking met Top100.cn en de platenindustrie is een Chinees onderonsje; buitenlandse gebruikers krijgen geen toegang tot de downloads.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.