Redactie

Google-applicatie pompt media naar huiskamer

De huiskamer is niet de eerste plek waar u Google verwacht. Een nieuw programma van het bedrijf zorgt er niettemin voor dat films en foto’s vanaf de pc op de televisie verschijnen. De Google Media Server werkt daarvoor onder meer samen met de PlayStation 3.

Google Media Server is een gratis ‘gadget’ voor Google Desktop, een alternatief voor Sidebar van Windows Vista en Dashboard van Mac OS X. Maar hoewel Google Desktop ook beschikbaar is voor Apple-computers en Linux, werkt deze nieuwe gadget enkel onder Windows.

Kort gezegd is de Google-gadget een server die mediabestanden via het uPnP-protocol over het netwerk beschikbaar stelt. Dezelfde techniek wordt ook gebruikt door andere programma’s, zoals de nieuwste Windows Media Player. Er zijn heel wat toestellen die uPnP-streams kunnen ‘ontvangen’, waaronder de PS3.

Het gaat trouwens niet alleen om streamers die u aan de tv hangt; er zijn ook internetradio’s – zoals de Noxon van Terratec – die muziek van een uPnP-server kunnen afspelen.

Op papier heeft ook de Xbox 360 uPnP-ondersteuning. Toch zal de Microsoft-console geen streams afspelen. Volgens Google is dit vanwege een bijzondere implementatie door Microsoft van de uPnP-technologie, gekoppeld aan een DRM-systeem.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.