Redactie

Digitaal boek Sony komt naar Europa

Sony brengt uiterlijk begin volgend jaar zijn e-booklezer, de Reader PRS-505, naar deze kant van de oceaan. Daarmee wil het Japanse concern de Kindle van Amazon.com beconcurreren.

Der Spiegel meldt dat de elektronische tekstlezer op zakformaat te bewonderen is op de IFA-beurs in Berlijn. Sony bracht de tweede generatie van de Reader vorig jaar uit in de Verenigde Staten. Het apparaat, dat slechts 260 gram weegt, kan van zichzelf 160 e-books opslaan en slikt SD-geheugenkaartjes, waarmee de bibliotheek kan worden uitgebreid.

Elektronische inkt
Om de letters tevoorschijn te toveren, gebruikt Sony zogenoemde elektronische inkt, een energiezuinige techniek waarbij miljoenen geladen microcapsules ingekapseld zitten tussen twee lagen.

Een elektronische puls kleurt de juiste capsules zwart, waardoor zonder verder stroomverbruik een realistisch uitziende bladzijde in beeld komt; tot de gebruiker van de PRS-505 de bladzijde omslaat. Bijkomend voordeel: de tekst pleegt geen aanslag op de ogen, zoals bij reguliere beeldschermen het geval is.

Kindle en Iliad
Met de aanstaande introductie volgt Sony de in Amerika populaire Kindle van Amazon.com op de voet. Deze digitale boeklezer is vanaf deze herfst op de Duitse markt te bewonderen, nadat hij eerder alleen in Amerika verkrijgbaar was. De Sony-lezer krijgt ook te maken met de Iliad, een Nederlands product van iRex dat in verschillende Europese landen furore maakt.

Het is nog niet bekend of de Sony Reader buiten Duitsland in de winkel komt en wat de Europese winkelprijzen worden. In oktober, tijdens de Frankfurter Buchmesse, maken Sony en Amazon allebei meer bekend over hun plannen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.