Redactie

Britse dj in cel wegens verkoop promotieplaten

De Britse politie heeft een muziekrecensent gearresteerd die meer dan 150 promotiealbums vóór de officiële lanceerdatum op eBay verkocht. Dat maakte copyrightbeschermer van de platenindustrie IFPI in een verklaring bekend.

Als de dj schuldig wordt bevonden aan diefstal en witwassen van geld, is dat volgens IFPI de eerste veroordeling in zijn soort. De recensent en dj uit Londen zou luisterexemplaren van onder meer de Foals, Delays, Grand National en Kelly Rowland op eBay hebben verkocht, voordat de albums in de winkel lagen.

De rechtenbeschermer, die samen met het lokale BPI heeft meegewerkt aan het politieonderzoek, zegt dat het voortijdig lekken van dit soort materiaal uiterst schadelijk is voor het verkoopsucces. De luisterexemplaren verschijnen immers al snel op Bittorrentsites en andere P2P-kanalen. IFPI zegt een "zero-tolerance"-beleid te hanteren tegenover journalisten en ingewijden die de muziek vroegtijdig lekken.

Oink
Begin juni arresteerde Britse opsporingsdiensten zes voormalige uploaders van Oink.co.uk, dat in zijn hoogtijdagen werd beschouwd als de grootste uitwisselbare muziekverzameling op het internet. De site stond bekend om het grote aantal zogenoemde ‘pre-releases’, ofwel albums die voor de lanceerdatum hun weg naar het internet hadden gevonden.

De zes, vijf mannen en een vrouw, zijn uitgekozen omdat ze goede toegang tot de promotiemuziek hadden. Volgens TorrentFreak werden de verdachten verzocht om hun logingegevens voor Oink af te geven. Ook wilden de ondervragers hun relatie weten tot Alan Ellis, de oprichter van de bekende torrentsite. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.