Redactie

Boete van 6 miljoen dollar voor World of Warcraft-bot

Blizzard, de producent van het populaire World of Warcraft, krijgt zes miljoen dollar (4,31 miljoen euro) van MDY Industries. Laatstgenoemde is veroordeeld voor het aanbieden van een bot voor het spel. De bot schendt de gebruiksovereenkomst.

De WoW-ontwikkelaar haalde begin deze zomer al zijn gelijk tegen de maker van MMO Glider (vroeger WOW Glider), en nu is dus ook de schadevergoeding vastgesteld. Met het controversiële progamma worden de voornaamste taken uit het spel geautomatiseerd en kan een spelpersonage groeien zonder dat de gamer moet spelen.

Blizzard was hier niet blij mee, omdat valsspelers zo het evenwicht in het spel verstoren. Bovendien schendt de bot de gebruiksvoorwaarden van World of Warcraft, die stellen dat er geen software van derden mag worden gebruikt.

Juridisch getouwtrek
De zaak loopt al sinds 2006. Blizzard vroeg om de verkoop te stoppen en MDY op zijn beurt begon een rechtszaak om het programma legaal te laten verklaren. Blizzard startte hierop een tegenclaim gericht aan Michael Donnelly, oprichter van MDY en ontwikkelaar van de bot.

Zaak gaat door
De schadevergoeding had nog groter kunnen zijn, maar MDY won ook enkele argumenten. Over een aantal zaken rond de Digital Millennium Copyright Act wordt vanaf januari beslist.

Het is overigens nog niet duidelijk of Donnelly het geld uit eigen zak moet betalen of niet. Zijn bedrijf deed de oorspronkelijke claim, maar hij werd wel persoonlijk aangeklaagd in de tegenrechtszaak.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.