Redactie

Anderhalf jaar cel voor beheerder Elitetorrents

Opnieuw draait een beheerder van de opgerolde torrentsite Elitetorrents de cel in, de achtste veroordeling op rij na de FBI-operatie D-Elite in 2005. Daniel Dove knijpt zijn handjes dicht met achttien maanden cel en twintigduizend dollar boete; eerder hing hem tien jaar opsluiting boven het hoofd.

De FBI beschouwt Dove als een van de gangmakers achter de torrentsite, verantwoordelijk voor het rekruteren en aansturen van de belangrijkste uploaders of seeders. Hij was daarnaast beheerder van een server die vol copyrightschendend materiaal stond.

De 26-jarige Dove was de enige die zichzelf “niet schuldig” verklaarde toen de rechtbank zijn aanklachten voorlas in 2006. De jury geloofde hem niet en veroordeelde hem voor samenzwering en massale copyrightschending, aldus Torrentfreak.

Twee van Doves collega’s, Scott McCausland en Grant Stanley, bekenden wel schuld aan massale copyrightschending en het illegaal uploaden van de film Star Wars: Episode III. De 23-jarige Stanley kreeg vijf maanden cel en een boete van 3.000 dollar.

McCausland moest net zo lang achter de tralies doorbrengen en kreeg bovendien vijf maanden huisarrest. Deze straf zorgde voor een onverwachte wending in zijn zaak: omdat de surveillancesoftware alleen werkte met Windows, moest de Linux-gebruiker gedwongen veranderen van besturingssysteem.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.