Redactie

TorrentSpy graaft eigen graf in Hollywood-rechtszaak

TorrentSpy verliest de rechtszaak die copyrightwaakhond MPAA aanspande, maar heeft dat vooral aan zichzelf te wijten. De Californische rechter vindt dat de beheerders moeten boeten voor het vernietigen van bewijsmateriaal en liegen onder eed.

De Motion Picture Association of America (MPAA), die de auteursrechten van grote filmstudio’s bewaakt, spande begin 2006 een zaak aan tegen TorrentSpy, dat destijds een van de grootste vindplaatsen was van torrent-bestanden. De website verweerde zich vinnig en kwam met een tegenaanklacht waarin het beweerde gehackt te zijn door de filmbonzen. Rechter Florence-Marie Cooper wilde niets van dit verhaal weten en oordeelt dat TorrentSpy er alles aan heeft gedaan om het proces te saboteren.

Cooper vindt dat de beheerders onder eed hebben gelogen, zo meldt Ars Technica, omdat zij beweerden niet over de IP-adressen van hun gebruikers te beschikken. Volgens de rechter kon TorrentSpy die informatie uit het vluchtige RAM-geheugen van zijn servers halen. Uit afgeschermde gesprekken tussen moderatoren bleek daarnaast dat zij IP-adressen gebruikten om lastige gebruikers van de site te verbannen.

De rechter rekent TorrentSpy ook aan dat het weigerde om de gegevens van zijn bezoekers in een logbestand bij te houden. In zijn privacybeleid beloofde de site juist dit niet te zullen doen. Het torrent-portaal reageerde door Amerikaanse webgebruikers vrijwillig de toegang te ontzeggen, maar ontkende dat de rechtszaak iets met de beslissing te maken had.

In het eindvonnis wijst Cooper de MPAA als winnaar aan wegens “welbewuste bewijsvernietiging”, maar zij rept verder niet over piraterij. TorrentSpy heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen het Amerikaanse federale hof.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.