Redactie

Sub Pop brengt zeldzame grunge-mp3’s terug in omloop

Een gerespecteerd onafhankelijk platenlabel uit het Amerikaanse Seattle, Sub Pop, gaat zijn muziekcatalogus in DRM-vrij mp3-formaat aanbieden op de website.

Sub Pop wordt gezien als het label dat de wereld kennis liet maken met de muziekstroming grunge in de jaren negentig. Het bracht platen uit van bands als Nirvana, Soundgarden en Mudhoney en heeft hiermee een sterke reputatie opgebouwd bij trouwe muziekfans die hun albums op cd- en vinyl-formaat inkopen. Nu is Sub Pop begonnen met een winkel waar het ruim tweehonderd albums op mp3-formaat aanbiedt.

De Sub Pop-platen zijn vaak nog goedkoper en in hogere kwaliteit bij andere muziekwinkels als iTunes te vinden, maar in de toekomst gaat het bedrijf uit Seattle exclusief zeldzame nummers in digitaal formaat aanbieden. Het label, dat in de begindagen zijn geld verdiende door singles te verkopen via een maandelijks abonnement, zal de kwaliteit van de mp3-albums in de toekomst daarnaast verhogen.

Voor grotere platenmaatschappijen als EMI en Sony BMG werkt een dergelijke strategie niet bijzonder goed, omdat doorsnee muziekfans niet weten dat hun favoriete artiesten onder contract staan bij deze kolossen. Voor een kleiner label als Sub Pop, dat een naam heeft hoog te houden bij een selecte groep liefhebbers, is het een strategische zet die hen geen windeieren zal leggen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.