Redactie

Primare CDI 10

Traditionele kopers van high-end geluidsapparatuur lopen gewoonlijk met een grote boog rond alles-in-één-oplossingen. Maar als een high-end fabrikant zo’n apparaat op de markt brengt, zou dat de zaken wel eens kunnen veranderen.

De Zweedse fabrikant Primare heeft de CDI 10 gelanceerd, een compact alles-in-één-apparaat dat zich nog het best laat omschrijven als een cd-receiver. Dat is een combinatie van een cd-speler, een FM/DAB-tuner en een stereoversterker. Dit alles zit vervat in een érg sexy kast die niet meer dan 385 x 480 x 110 mm (b x h x d) meet.

De CDI 10 is bedoeld om aan de ene kant tegemoet te komen aan de eisen van de ‘echte’ muziekliefhebber, terwijl aan de andere kant ook de praktische en de esthetische kant van de zaak niet uit het oog verloren wordt. Bovendien is de CDI 10 – al is die op zichzelf zeker niet goedkoop – een flink stuk voordeliger dan een installatie die is opgebouwd uit losse Primare-toestellen.

Uiterlijk
Primare-componenten staan bekend om hun knappe looks en hun excellente afwerkingsniveau. Dat is bij de CDI 10 niet anders. Het apparaat ziet er – op voorwaarde dat u van minimalisme houdt – bloedmooi uit en is piekfijn afgewerkt. De kast is in dik en in stevig metaal uitgevoerd – het frontpaneel is meer dan een centimeter dik – en de knoppen zijn robuuste metalen ’toppen’ die een uniek kenmerk van Primare lijken te zijn.

We hebben ze in ieder geval nog niet eerder op apparaten van andere merken aangetroffen. Bovenaan zit een uitsnede waarin zes knopjes zitten, samen met een tweede display. Aan de achterzijde zitten (van links naar rechts) twee luidsprekeruitgangen, een stereo-uitgang op voorversterkerniveau, een stereo-uitgang op lijnniveau waarlangs opnames kunnen worden gemaakt, drie stereo cinch-ingangen waarmee u evenveel geluidsbronnen kunt aansluiten op de CDI 10, een optische en een coaxiale digitale uitgang, een ingang voor infraroodsignalen en een RS-232-interface.

Ten slotte zit daarboven nog een antenneaansluiting, maar een antennekabel blijkt niet in de doos te zitten. Jammer, want als u eerst naar de winkel moet lopen voor een antenne gaat het plug and play-gehalte van het apparaat er natuurlijk meteen drastisch op achteruit.

De afstandsbediening is een rechttoe rechtaan kastje dat niet dezelfde uitstraling heeft als het apparaat dat het moet bedienen.

Test
We hebben de Primare CDI 10 geïnstalleerd boven op een Spider AV-rack en het apparaat vervolgens aan onze Mirage OM-6-luidsprekers gekoppeld. De Primare heeft een volle, stevig onderbouwde sound en laat ook de kleine details van de opname – we luisteren onder meer naar Sowing the Seeds of Love en Woman in Chains van Tears for Fears – opvallend goed horen, bijna op het analytische af. Wel is zijn klankbeeld aan de koele kant, dus u kunt hem het best combineren met een wat warmer klinkende luidspreker. Ook krijgen ‘kopers’ op hogere volumes enigszins een hard randje. Het midden heeft daar dan weer geen greintje last van. Geike Arnaert van Hooverphonic mag schreeuwen zo hard ze wil, het blijft allemaal mooi en zuiver klinken.

Primare CDI 10

Prijs: 2.000 euro (november 2007)

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.