Redactie

Politie valt binnen bij Belgisch downloadforum

De federale politie viel vorige week binnen bij de eigenaar van een klein warez-forum. Meteen daarna verdween een ander populair forum van het net, om een nieuwe inval te voorkomen. De politie nam een desktopcomputer en een laptop in beslag, samen met enkele cd’s en dvd’s.

De klacht, die de aanleiding vormde voor de inval, kwam van de antipiraterijorganisaties BAF en IFPI. Ze stelden vast dat op de site verschillende links naar auteursrechtelijk beschermd materiaal stonden. “Het forum werd beheerd door een Belg en had ook vooral Belgische gebruikers”, zegt Nikolas De Belie, communicatieverantwoordelijke van IFPI. Naast het feit dat er werd gelinkt naar illegaal materiaal, werden er in kleine mate prereleases teruggevonden. Dat is audiovisueel materiaal dat nog vóór de officiële verkoop al te downloaden is.

Eigenaar Vincent Bloemen is terneergeslagen. “Ik vind het heel jammer dat mijn twee computers hiervoor in beslag werden genomen, want ze hebben op zich niets met het forum te maken. Bovendien is mijn bijdrage aan het materiaal op het forum enorm klein. Ik ben een van de eigenaren en de website staat op mijn naam. Zelf post ik nog maar weinig op het forum. En er staat in de gebruiksvoorwaarden dat de gebruikers zelf verantwoordelijk zijn voor de inhoud van hun posts.”

IFPI spreekt dit tegen en zegt dat beheerders wel degelijk verantwoordelijk zijn voor de inhoud. De rechter zal moeten uitmaken in welke mate Bloemen moet opdraaien voor de posts van zijn leden. Het forum telt tweeduizend leden, van wie er volgens de webmaster ongeveer 350 actief waren.

Invalactie schrikt af

Door de inbeslagname heeft de auteursorganisatie alvast succes geoogst. Meteen nadat het nieuws van de inval circuleerde, verdween een andere populaire Nederlandstalige warez-site om een soortgelijke inval te voorkomen. Bloemen betreurt ondertussen dat de inval bij hem thuis net nu gebeurde. “Jammer, de laatste tijd had ik zelf weinig tijd voor het forum en in principe was ik dan ook van plan om er mee te stoppen.”

Gisteren nog werd een nieuwe wet van kracht die namaak en piraterij van audiovisueel materiaal strenger bestraft. Hierbij kan er drie maanden tot drie jaar cel worden geëist voor piraterij. Bij recidivisten wordt de straf zelfs verdubbeld. Deze nieuwe wet verhoogt de slagkracht van de politie in de strijd tegen piraterij, maar volgens IFPI heeft de actie niets te maken met de invoering ervan.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.