Redactie

Open Vld vreest voor reuzenboete Belgacom en Telenet

De boete van 151 miljoen euro die de EU gisteren aan Telefonica uitdeelde, moet ook in België serieus worden genomen. Volgens Open Vld-ster Stéphanie Anseeuw lopen ook Belgacom en Telenet gevaar om veroordeeld te worden. De politica vindt de situatie in Spanje en ons land heel vergelijkbaar. Vooral Belgacom moet het ontgelden in de betoog van Anseeuw.

De Spaanse telecomgigant Telefonica werd gisteren veroordeeld tot het betalen van 151,8 miljoen euro. De Europese Commissie legde de recordboete op omdat Telefonica kunstmatig de prijzen van breedbandabonnementen hoog hield. Hierdoor was het surfen in Spanje heel wat duurder dan elders in Europa.

Anseeuw gelooft dat het in België niet anders is. Zowel Belgacom als Telenet zouden een quasi-monopoliepositie hebben, waardoor concurrerende ISP’s moeilijk van de grond komen. Dat geldt vooral voor alternatieve ADSL-aanbieders, denkt Anseeuw. Tenzij ze gebruikmaken van het Scarlet-netwerk, moeten zij hun diensten aanbieden via het ADSL-netwerk van Belgacom.

En daar wringt net het schoentje, zegt Anseeuw: “Net zoals de Spaanse monopolist rekent Belgacom te zware prijzen door aan de concurrentie. Hierdoor wordt het voor de concurrentie nagenoeg onmogelijk om op het Belgacom-netwerk rendabel eigen producten aan te bieden.”

Telenet laat zelfs helemaal geen concurrenten toe op zijn kabelnetwerk. Ook dat kan niet, zegt de Open Vld-ster. Ze wil daarom bij de regeringsvorming een aantal maatregelen op de agenda zetten om de internetmarkt open te breken. De meeste daarvan zaten al verpakt in een wetsvoorstel dat Anseeuw tijdens de vorige legislatuur indiende.

Zo wil de senator dat het netwerk van kabelmaatschappijen wordt opengesteld voor concurrenten en dat het BIPT strenger optreedt als Belgacom teveel vraagt aan concurrenten die ADSL-producten willen aanbieden. Voor Belgacom heeft Anseeuw zelfs een drastische maatregel in petto: het telecombedrijf moet volledig geprivatiseerd worden. Nu bestaat er gevaar voor belangenvermenging: “Heden draagt de overheid twee hoedjes, namelijk aandeelhouder en regelgever”.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.