Redactie

Noodlijdend EMI krijgt nieuwe eigenaar

Nadat concurrent Warner het vorige maand liet afweten, heeft investeringsmaatschappij Terra Firma donderdag platenmaatschappij EMI gekocht. Het bedrijf zal naar verwachting flink snijden in het artiestenbestand.

Terra Firma, dat onder leiding staat van de steenrijke Britse zakenman Guy Hands, heeft 2,4 miljard pond over voor het reuzenplatenlabel, omgerekend zo’n 4,5 miljard euro. De overeenkomst kwam op het nippertje tot stand, omdat het bedrijf moeite had om de benodigde 91,5 procent van de aandeelhouders aan boord te krijgen.

Vorige maand liet concurrent Warner weten dat het niet meer geïnteresseerd is om EMI over te nemen. De twee sluipen al sinds 2000 om elkaar heen, maar nadat EMI in april via Reuters bekendmaakte dat zijn inkomsten met vijftien procent zouden dalen, raakte Warner steeds meer afgeleid. Opvallend genoeg weigerde EMI in juni resoluut een bod van Warner (315 pence per aandeel), dat hoger lag dan het uiteindelijke bod van Terra Firma (265 pence).

Met de aankoop van EMI voegt Guy Hands een nieuwe tak toe aan zijn almaar groeiende zakenimperium. Samen met zijn vrouw is Hands al de grootste bioscoopeigenaar van Europa (UCI, Odeon Cinemas) en hij is Duitslands grootste huurbaas. Daarnaast heeft de multimiljonair een keten pompstations in handen en is hij een grote speler op de vastgoedmarkt in London.

Een analist vertelde tegen de BBC News Service dat Terra Firma snel aan de slag zal gaan om slecht verkopende artiesten uit de catalogus te gooien. De man verwacht dat Hands en consorten veel zullen inzetten op digitale muziek. Momenteel heeft EMI onder meer Coldplay en Robbie Williams onder contract.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.