Redactie

Nederlandse piraat moet 1,5 miljoen afdokken

Een piraat met de welluidende naam ‘De Oorbel’ moet een monstersom betalen aan de Nederlandse overheid. De man was medeverantwoordelijk voor Crazybytes, Twilight en Moviebox, beruchte compilaties vol illegale software. Hij heeft zich ook schuldig gemaakt aan ontvoering en mishandeling van een rivaal.

De Oorbel, alleen geïdentificeerd met de initialen B.G., moet voor zijn misdrijven anderhalf miljoen euro betalen. Dat is een forse som, maar de piraat is dan ook al lange tijd actief. De Crazybytes- en Twilight-compilaties circuleren al sinds het begin van de jaren negentig. Volgens Brein werden de schijven in grote oplages verspreid en verkocht voor twintig tot veertig euro per stuk. In totaal zijn er circa 400.000 cd’s en dvd’s gedistribueerd.

B.G. stond samen terecht met M.G., wiens pseudoniem ‘Idi’ is. Samen met De Oorbel leidde M.G. de piratengroep achter de compilaties, maar is inmiddels overleden.

B.G., M.G. en een derde persoon werden eerder veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens gewelddaden. Het trio maakte gebruik van zware jongens om een concurrerende piraat met het onwaarschijnlijke pseudoniem ‘Flappie’ en een vriend te ontvoeren en te mishandelen. “Het gewelddadige en bedreigende karakter binnen een atmosfeer van angst zorgde er volgens de rechtbank voor dat de criminele organisatie jaren kon voortbestaan”, aldus Brein.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.