Redactie

iTunes 7.4.2.4

De video- en muziekbeheerder van Apple is ontzettend populair en daar zijn goede redenen voor.

Deze applicatie maakte als eerste snel zoeken door geïndexeerde muziek mogelijk en Apple doet dat kunstje nog steeds goed. Daarnaast bevat de speler een overzichtelijke interface en kunnen we sinds versie 7 de prachtige CoverFlow inschakelen. Dit is een beeldmodus waarin we – groot – de digitale afbeeldingen van onze cd-hoesjes zien langskomen. Dit moet het gevoel geven dat we door onze collectie bladeren op de ouderwetse manier, en dat werkt.

De echte kracht van iTunes ontdekken we pas als we met de applicatie in de weer gaan. Het sterkste punt moeten we met de hand aanzetten. We kunnen iTunes namelijk volledige controle geven over de manier waarop bestanden op de harde schijf opgeslagen worden. Alle muziek wordt dan aan de hand van de ID3-tags opgeslagen in mappen met de naam van de artiest en onderverdeeld in submappen met de naam van de cd. Nieuwe muziek kunnen we automatisch bij de eerste keer afspelen en naar de beheermap laten kopiëren. Dat klinkt wat angstaanjagend, maar het werkt goed en als we een back-up moeten maken van de schijf, weten we zeker dat alle muziek netjes wordt opgeslagen.

Daarvoor is het natuurlijk noodzakelijk dat we de tags goed hebben staan. Ook dit is eenvoudig in iTunes. De tag-editor zit geïntegreerd in de muziekbrowser en kunnen we makkelijk aanspreken. Daarmee kunnen we enkele nummers of complete selecties gelijktijdig voorzien van tags van onze keuze. Zonder ID3-tags is er geen mediabeheer mogelijk, dus ook hier scoort de speler goed.

Afspeellijst
De laatste optie die het muziekbeheer vlekkeloos maakt, is de manier waarop afspeellijsten door Apple zijn geïntegreerd in het totaalbeeld. We kunnen heel makkelijk klassieke playlists maken met daarin een handmatige selectie van nummers. Dit gaat doodeenvoudig via klikken en slepen. Weten we niet precies wat we in de afspeellijst willen, dan kunnen we met smartplaylists door de software een lijst met muziek laten maken, gebaseerd op invoeging of uitsluiting aan de hand van ID3-tags. Het klinkt als de beste manier om een cd te vullen met muziek die we niet willen horen, maar in de praktijk is het een handige methode om snel een verzamel-cd samen te stellen.

Bittere pil
Tot zover de beste eigenschappen van de speler, want niet alles in iTunes is even briljant. Veruit het grootste manco is dat de speler alleen de iPod en iPhone ondersteunt als we muziek met een mp3-speler willen synchroniseren. Na een weekeindje hard werken om de muziekcollectie van de juiste tags te voorzien, is dat een behoorlijk bittere pil. Natuurlijk heeft Apple het volste recht om alleen zijn eigen producten met zijn software te ondersteunen, maar dat betekent niet dat we het leuk moeten vinden.

,
Ook zijn we niet gelukkig met de verplichting om lid te worden van de iTunes-muziekwinkel om gebruik te maken van de optie om automatisch cd-hoesjes op te halen. We moeten dan ons kredietkaartnummer opgeven. Daar gebeurt niets mee, maar waarom zouden we dat doen als we het ergens anders zonder die rompslomp kunnen? We vermoeden dat alleen covers van muziek die in de iTunes Store verkrijgbaar is automatisch gedownload worden, waardoor zelfs na een identificatieronde veel van onze hoesjes blanco blijven.

Het laatste minpunt aan iTunes is dat het niet zo soepel draait in Windows – waarschijnlijk veroorzaakt door vier overbodige applicaties die na de installatie altijd met het besturingssysteem mee opstarten. Zeker bij een grotere databank met muziek begint de software merkbaar te hakkelen. Ook draait Apple bepaald geen overuren als het gaat om Windows-ondersteuning. Zo moesten we na de introductie van Windows Vista meer dan vier maanden wachten op een compatibele versie.

iTunes 7.4.2.4

Prijs: gratis (november 2007)

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.