SABAM is kwaad omdat de Belgische providers geen gehoor geven aan de vraag om illegale muziekdownloads te blokkeren. Maar ook de internetproviders zijn bijzonder ontevreden: “SABAM laat opnieuw foutief uitschijnen dat providers de verantwoordelijkheid voor muziekpiraterij op internet dragen”. Het conflict tussen de twee partijen lijkt verre van voorbij, al zeggen de internetaanbieders de dialoog niet te willen schuwen.
Aanleiding voor de openlijke ruzie zijn brieven die SABAM na zijn overwinning op Scarlet/Tiscali naar de belangrijkste internetproviders stuurde. Onder meer Belgacom en Telenet krijgen een schrijven in de bus. De auteursrechtenorganisatie ziet de gerechtelijke uitspraak immers als een precedent dat ook van toepassing is op andere ISP’s – een standpunt waar ISPA België, de vereniging van internetproviders, zich niet echt in kan vinden.
In de brieven vroeg SABAM dat ook ISP’s die niet betrokken waren bij de rechtszaak maatregelen zouden nemen tegen illegale muziekdownloads. Het gaat onder meer om blokkeringsmaatregelen of filtersoftware voor P2P-netwerken.
En dan wordt het vaag. SABAM zegt dat ISPA weigert te onderhandelen over de vraag van de auteursrechtenorganisatie. Eerst zouden de providers bereid zijn geweest om SABAM te ontmoeten, maar verschenen ze tweemaal niet op geplande meetings, zo luidt het. “SABAM is van mening dat de ISPA de volledige verantwoordelijkheid draagt voor deze mislukking”, leest een verklaring dat de directeur communicatie Thierry Dachelet woensdag verstuurde.
Maar de Belgische providers kaatsen de bal terug: “ISPA is van mening dat SABAM deze keer de sector op basis van onjuiste feiten in een slecht daglicht plaatst en wenst daarom te reageren met een eerlijke en correcte weergave van de feiten”. Waarna de koepelorganisatie stelt dat SABAM zelf een ontmoeting heeft afgeblazen. Dat zou de auteursrechtenorganisatie hebben gedaan omdat ze meteen wou onderhandelen en niet bereid was om eerst informeel te praten.
De kloof tussen SABAM en de Belgische providers lijkt nog altijd diep. Dat mag niet verrassen, want SABAM vraagt ook veel. Als Belgische providers inderdaad P2P-verkeer beginnen te filteren of blokkeren, zou dat een wereldprimeur zijn. “Dit vonnis is in de hele wereld terecht voorwerp van hevige kritiek”, merken de providers op. ISPA België verklaarde dan ook meermaals niet akkoord te gaan met de uitspraak in de zaak tegen Scarlet/Tiscali. Wellicht wachten spelers als Belgacom en Telenet ook liever op de uitkomst van het beroep dat Scarlet tegen het vonnis aantekende.
Dat Belgische internetaanbieders binnenkort P2P-verkeer gaan filteren lijkt dan ook weinig waarschijnlijk. Al doet ISPA de deur niet volledig dicht: “ISPA verklaart zich verder tot dialoog op voorwaarde dat deze eerlijk en constructief kan verlopen. Indien SABAM deze bereidheid niet wil tonen, helpt zij haar eigen zaak geen stap verder”.