Redactie

Illegale downloader koopt meer cd’s dan gedacht

Een Canadees onderzoek weerlegt een aantal beweringen over illegaal muziek downloaden. Er is een positieve verhouding tussen het aantal nummers dat iemand uitwisselt en het aantal cd’s dat hij of zij koopt.

Het onderzoek werd in opdracht van de Canadese overheid uitgevoerd door twee professoren van de universiteit van Londen, het bedrijf Decima Research en de Canadese overheid zelf.

Voor elke twaalf nummers die illegaal worden gedownload (een gemiddeld album), worden er 0,44 cd’s meer verkocht. Anders gezegd, tegenover twee illegaal afgehaalde albums staat één extra verkochte cd.

De verkoop van digitale muziek, zoals via iTunes, ondervindt op zijn beurt totaal geen voor- of nadelen van het uitwisselen van liedjes. Ook de cd-verkoop zelf staat los van de online exemplaren.

Buiten deze conclusies blijkt dat het inkomen of de prijs van een cd geen impact heeft op het kopen van cd’s of digitale muziek. Een ander populair cliché waarmee het onderzoek afrekent, is dat illegale downloaders ook minder films, games en concerttickets kopen. De Canadese overheid komt hierbij tot de eenvoudige logica dat wie meer met muziek bezig is, er net meer aan uitgeeft.

Op de vraag waarom mensen downloaden, antwoorden ze voornamelijk dat ze een nummer willen horen voor ze het volledige album kopen. Een kwart van de meer dan tweeduizend respondenten zegt dat ze downloaden omdat de betreffende nummers niet te koop zijn.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.