Redactie

HD DVD vecht zich uit de touwen

Het leek er even op dat Sony’s Blu-ray de strijd om de volgende generatie optische schijven had beslecht. Maar nu de grote filmstudio’s Paramount en DreamWorks onverwacht voor concurrent HD DVD kiezen, is het de beurt aan Blu-ray om in de verdediging te gaan.

Paramount en DreamWorks Animation, beide in handen van mediatitaan Viacom, ondersteunden tot voor kort nog beide dvd-formaten. In een verrassende verklaring laten de studio’s weten dat ze na uitgebreid marktonderzoek hebben besloten om voor HD DVD te kiezen vanwege “lagere productiekosten en technologie die klaar is voor de markt”. Ook zusterbedrijven Nickelodeon Movies en MTV Films zijn aan boord van het HD DVD-schip gestapt.

Het besluit – dat tot gevolg heeft dat films als Transformers en Shrek the Third voortaan nog maar op één formaat in de winkel komen – doet in één klap de balans doorslaan in het voordeel van HD DVD. Omdat Sony’s optische schijven op softwaregebied twee keer zo goed verkopen en Blu-ray had uitgekozen voor zijn Playstation 3-consoles, leek HD DVD ‘de Betamax op dvd-gebied’ te worden. Dit videoformaat verloor de strijd van JVC’s VHS en verdween geheel uit de schappen. De definitieve beslissing in de strijd om het nieuwe beeldformaat lijkt door de keuze van de studio’s een tijdje te zijn uitgesteld.

Update 21-08-07 14:13
Het in de tekst vermelde consolesysteem dat Blu-ray afspeelt, is Sony’s Playstation 3. De tekst is aangepast.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.