Redactie

Freecom Network MediaPlayer 350 WLAN

Een paar maanden geleden testten we de Network MediaPlayer van Freecom, een toestel dat de mogelijkheden van een NAS-oplossing en gateway verenigt. Freecom staat niet stil en voegt een draadloze adapter aan het toestel toe.

Het concept achter de Network MediaPlayer 350 WLAN is behoorlijk indrukwekkend. De NMP 350 WLAN heeft de dimensies van een brooddoos, staat rechtop in een houder met externe voeding en heeft vooraan een bedieningspaneel met drie controlelichtjes, een navigatieknop en drie applicatieknoppen. De echte bediening verloopt via een compacte infrarode afstandsbediening of – als het toestel is aangesloten – via een webinterface.

De achterzijde van het toestel onthult de ambities van deze gateway: naast een 802.11g-antenne en een 10/100-Mbps Ethernet-aansluiting vinden we analoge en digitale uitgangen voor audio en video. En zo komen de twee concepten samen. U kunt de NMP 350 WLAN installeren als een netwerkschijf, met beheeropties en de mogelijkheid om extra schijven (via USB) aan te sluiten.

Door de NMP 350 WLAN naast uw televisie op te stellen, kunt u ook de media op de lokale schijf of een gedeelde netwerkschijf afspelen. Het spreekt voor zich dat een draadloze netwerkverbinding een onwaarschijnlijke troef is bij die laatste functie, want de meeste woonkamers hebben geen Ethernet-aansluiting bij de televisiehoek.

Niet universeel
Media afspelen op een televisie, dat vraagt om een interface en een afstandsbediening. De NMP 350 WLAN heeft beide, maar erg briljant zijn ze niet. Vooral de interface is onnodig ingewikkeld en Spartaans, en wie moet kiezen uit enkele honderden mediabestanden is veel te lang aan het zoeken. Dat is jammer, want verder verricht deze gateway goed werk. De NMP 350 WLAN ondersteunt een vrachtwagenlading aan bestandsformaten, waaronder een paar HD-formaten, maar de resolutie moet beperkt blijven (vuistregel: meer dan 720p krijgt u nooit afgespeeld).

Er is geen HDMI-uitgang, maar wel Component en DVI, en de kwaliteit van de video’s is meer dan behoorlijk. Geluid gaat digitaal, dus daar kunnen we hoegenaamd niet over klagen. Wat we wel missen, is ondersteuning voor uPNP, wat het een stuk makkelijker zou maken om andere mediaformaten en afspeellijsten te verwerken. De 802.11g-adapter doet z’n werk, maar zware bestanden kunt u beter eerst lokaal kopiëren en dan afspelen. De NMP 350 WLAN wordt overigens ook zonder harde schijf geleverd.

Freecom Network MediaPlayer 350 WLAN

Prijs: Prijs: 199 euro (met 250 GB-schijf) (september 2007)

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.