Redactie

Filmmarathon op uw iPod

De organisatoren van het Portable Film Festival halen hun neus op voor bioscoopzalen en gebruiken liever uw iPods, laptops en mediaspelers voor hun programmering. U kiest wat u gratis kijkt en stemt online wie de winnaars worden.

Het Australische festival is aan zijn tweede jaar bezig en biedt op de site Portablefimfestival.com honderdvijftig korte films, documentaires en muziekvideo’s aan van aanstormende regisseurs. In tegenstelling tot dure festivals als die in Cannes en Rotterdam zijn alle voorstellingen gratis, maar u kunt niet met een groep mensen in de bioscoopzalen zitten. Het Portable Film Festival is alleen online te bewonderen.

Geregistreerde gebruikers mogen de gelicenseerde inzendingen vrij downloaden en bekijken op de iPod, PSP of 3G-telefoon. Liefhebbers kunnen hun favoriete films net als op normale festivals steunen door online te stemmen. Zij zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor het kiezen van de winnaars, die een voorronde hebben doorlopen met ruim zevenhonderd andere inzendingen. Naast de professionals die kans maken op Hoppers, ofwel online Oscars, konden bloggers en bellers hun favoriete filmmomenten van hun draagbare media insturen.

Het festival ademt de Web 2.0-wasem van delen en doorsturen die op dit moment boven het internet hangt, maar er valt desondanks heel wat talent te ontdekken op de website. Bovendien is het voor de filmmakers bijzonder interessant om deel te nemen: een van de sponsors biedt vijftienduizend Australische dollar aanmoedigingsgeld en de korte film Maestro van Geza M. Toth wist vorig jaar een Oscarnominatie in de wacht te slepen nadat hij op het online festival te zien was.

De organisatoren hopen dit jaar op een opkomst van honderdvijftigduizend bezoekers. U kunt nog de hele maand augustus stemmen. Ook filmpjes van vorig jaar zijn terug te vinden.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.