Redactie

DViCo Tvix M-4100SH

Op een van onze vele surfsessies op Amerikaanse gadgetsites kwamen we onlangs de DViCo Tvix tegen. Een wel heel beloftevolle nieuwe Koreaanse mediaspeler. Bijzonder is vooral de belofte dat hij zowat alle videoformaten in echte HD-kwaliteit kan weergeven.

Groot is dan ook onze verbazing wanneer blijkt dat bij meerdere Nederlandse webshops deze straffe Koreaan gewoon uit voorraad leverbaar is. Een dag later – en zo’n vijfhonderd euro armer – krijgen we het kleinood netjes door een koerier afgeleverd en kan ons testavontuur beginnen.

De DViCo Tvix M-4100SH is een ‘netwerkmultimediaspeler’, wat betekent dat het toestel net als een mediacenter-pc of de Apple TV in staat is foto’s, muziek en video’s af te spelen vanaf de ingebouwde harde schijf of vanaf een computer op uw netwerk. Het grote verschil is dat deze slimme Koreaan in staat is zowat alle bestaande videoformaten en -codecs weer te geven, en dit in alle mogelijke tv-formaten (480/576i, 720 en 1080), zowel interlaced als in progressive scan en zowel in PAL als NTSC. Met andere woorden: de Tvix geeft Full HD (1080p) weer op tv’s die deze resolutie ondersteunen.

Ook exotisch
Natuurlijk nemen we meteen de proef op de som en vullen de Tvix M-4100SH met alle bestanden die we kunnen vinden (of downloaden): geripte dvd’s (in ISO-, VOB- of IFO-formaat), QuickTime-, DivX-, Windows Media- en MPEG-filmpjes. Hij speelt alles zonder morren af, zelfs met de bijhorende ondertitels. Voor de echte techneuten: de Sigma Design EM8623-chipset is in staat H.264-bestanden in Full HD (1.920 bij 1.080 beeldpunten) weer te geven. Hiermee wordt het mogelijk geripte Blu-ray- of HD DVD-schijven weer te geven.

Een leuk extraatje is dat de Tvix M-4100SH moeiteloos in staat is ondertitelbestanden (SRT, SUB en SMI) weer te geven bij videobestanden. Dat maakt het volgen van exotische tv-series toch een stuk aangenamer.

De tweede bijzonderheid is dat de Tvix M-4100SH een HDMI-aansluiting heeft, zodat u maar één kabel nodig hebt tussen de mediaspeler en de televisie of AV-receiver. Beschikt uw televisie nog niet over een dergelijke aansluiting, dan kunt u ook uw toevlucht nemen tot Component, Composite of S-Video. Voor het geluidsgedeelte hebt u dan de keuze tussen digitaal geluid via coax of analoog stereo.

Niet verlicht
De laatste bijzondere eigenschap, die we niet getest hebben, is dat de Tvix M-4100SH dankzij het toevoegen van een optionele DVB-T-tunermodule ook in staat is digitale televisie op te nemen, al is dat wel beperkt tot de free-to-air kanalen zoals Nederland 1, 2 en 3 in Nederland en Eén en Canvas in Vlaanderen.

De installatie en het gebruik van de Tvix M-4100SH zijn kinderspel: vullen via de pc en aansluiten op uw tv. Vervolgens krijgt u op de tv een eenvoudige interface waarin u kiest voor Video, Audio, Pictures, Set Up en HDTV (als de tuner geïnstalleerd is). De meegeleverde afstandsbediening is jammer genoeg niet verlicht, maar de toetsen met de hoofdfuncties zijn wel fluorescent, waardoor ze oplichten in het donker.

,
We zijn trouwens aangenaam verrast door de gebruiksvriendelijkheid en volledigheid van het menu met instellingen van de Tvix M-4100SH: diegenen die dat willen – en aandurven – kunnen zowat elke instelling van deze intelligente mediaspeler naar hun hand zetten, tot aan de snelheid van de ventilators toe. Dat laatste is trouwens wel nodig, want als de Tvix M-4100SH niet in een afgesloten kast staat, maakt hij echt te veel lawaai.

Enorme capaciteit
We kochten een Tvix M-4100SH met ingebouwde harde schijf van 400 GB, maar hij is evengoed te verkrijgen met een capaciteit van 500 of 750 GB of als barebone – zonder harde schijf dus. Dat is handig voor als u thuis nog een schijf hebt liggen. Het geheugen is steeds uit te breiden aan de hand van twee USB 2.0-poorten op de achterkant van het toestel waarop u externe harde schijven of geheugensticks kunt aansluiten.

Is zelfs dat niet genoeg, dan is het mogelijk om bestanden af te spelen die zich elders op het netwerk, bijvoorbeeld op uw computer of een NAS-oplossing, bevinden. De enige limiet is dat de Tvix M-4100SH maar vier netwerkshares kan uitlezen, waardoor al uw mediabestanden zich op een van die vier locaties moeten bevinden. Het streamen van videobestanden, zeker in MPEG2, vergt natuurlijk wel wat van uw netwerkverbinding.

Via ons draadloze 802.11g-netwerk ondervinden we dan ook wel wat bufferproblemen, wat af en toe een geblokt beeld of zelfs vertraging oplevert. Het streamen van wat lichtere DivX- en QuickTime-bestanden gaat dan weer wel probleemloos.

Omslachtig
400 GB opslagcapaciteit lijkt gigantisch, maar is het echt niet als u de Tvix M-4100SH gebruikt als dvd-wisselaar voor uw favoriete tv-series of films. Een in zijn geheel geripte dvd neemt immers tussen de 4 en 7 GB in beslag. Het voordeel van deze in zijn geheel geripte dvd’s is niet zozeer de beeldkwaliteit, maar wel dat u net als bij de originele schijf alle menu’s, ondertitels, talen en extra’s bij de hand hebt.

De Tvix M-4100SH heeft dan wel een netwerkverbinding waarmee hij bestanden via het netwerk kan afspelen, dit betekent nog niet dat hij ook als NAS te gebruiken is. Het is enkel mogelijk de Tvix M-4100SH te voeden via de ingebouwde FTP-server, wat een beetje omslachtig is. Gelukkig bestaat er wel een aantal FTP-programma’s die ‘dropmappen’ ondersteunen, waardoor u dit proces kunt automatiseren.

Zo uitzonderlijk als de Tvix M-4100SH is voor videoweergave, zo matig vinden we hem voor de weergave van digitale foto’s. Die is namelijk beperkt tot Lossless JPEG-bestanden, wat betekent dat foto’s in GIF, BMP, RAW of andere beeldformaten niet te bekijken zijn.

Als muziekspeler doet de Tvix M-4100SH dan wel weer keurig zijn ding, onder meer dankzij de ondersteuning van zowat alle mogelijke formaten (mp3, WMA, AAC, Ogg, PCM, M4A, AC3, FLAC, WAV). Maar hij is daarbij toch minder gebruiksvriendelijk dan een Apple TV of een mediacenter-pc.

DViCo Tvix M-4100SH

Prijs: 401 euro (barebone) – 531 euro (400 GB) – 603 (500 GB) (september 2007)

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.