Redactie

Concert in 3D kijken zonder speciaal brilletje

Voor het eerst kon een klein publiek in levende lijve zien hoe driedimensionale HD-televisie er uitziet. Tijdens zijn eenjarige jubileum zond de Belgische zender EXQI woensdag een concert uit van Jean Michel Jarre dat, zonder brilletje, audiovisueel op de kijker afkomt.

Jarre, die al vaker in het verleden experimenteerde met HD-opnames van zijn concerten, wilde het dertigjarig jubileum van zijn album Oxygène luister bijzetten met de speciale opname. Het Belgische bedrijf Alfacam liet een camerateam opnemen met zogenoemde stereo-HD-camera’s die in staat zijn om zowel de ouderwetse beelden voor 3D-films met bril te schieten en de nieuwe techniek die het koddige groen-rode montuur overbodig maakt.

Philips ontwikkelde de speciale WOWvx-techniek die het 3D-kijken zonder bril mogelijk maakt. Op de Internationale Funkausstellung demonstreerde de Nederlandse elektronicaspecialist de nieuwe beeldtechniek, waarbij een speciale lens bovenop een LCD-scherm is geplaatst. Door de extra laag vangt het linkeroog een ander beeld op dan het rechter, waardoor het beeld reliëf krijgt. Philips zegt dat zelfs mensen die weinig tot geen diepte in kunnen schatten geen problemen hebben om driedimensionaal tv te kijken met WOWvx.

Dankzij de Multiview-schermen hoefde het publiek niet op een kluitje midden voor het scherm te staan om van het effect te genieten. Volgens Yves Panneels van Alfacam is de uitzending voorlopig een experiment om ervaring op te doen. “Maar als een andere artiest een 3D-concertopname wil maken, zijn we daar zeker toe bereid.”

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.