Redactie

Australisch verbod dreigt voor flatscreen-tv’s

Fabrikanten van flatscreentelevisies krijgen hoofdpijn van een rapport dat de Australische regering adviseert om een energiekeurmerk te introduceren. Stroomslurpende plasma- en lcd-televisies dreigen door het nieuwe zegel vanaf volgend jaar uit de schappen te verdwijnen.

Het onderzoek werd uitgevoerd nadat de regering zag hoe populair grote flatcreentelevisies zijn bij Australische consumenten. Het consultancybureau Digital Synergy raadt aan om een sterrenwaardering in te voeren en ziet graag een verplichte energiestandaard verschijnen die ook bijvoorbeeld op wasmachines zit.

Door een dergelijke standaard vallen grootverbruikende plasmatelevisies, maar ook veel lcd-concurrenten onverbiddelijk buiten de boot. Dit type reuzen verbruikt inmiddels net zoveel stroom als een koelkast. De auteurs van het rapport testten 116 modellen, waarvan er maar vier door de test kwamen, meldt radiozender The World Today.

“Onredelijk”
Als de Australische regering alle adviezen uit het rapport overneemt, moet vóór oktober 2008 radicaal bezuinigd zijn op het stroomverbruik van de grote televisieschermen. Vanaf die maand verdwijnen alle schermen die niet zuinig genoeg zijn uit de winkels.

Tim O’Keefe van de belangengroep Australian Digital Suppliers Industry Forum ziet de plannen als bijzonder onredelijk. “Gezien het feit dat we zo’n klein gedeelte van de wereldmarkt uitmaken, vind ik dit volstrekt onredelijk”, zegt hij tegen ABC Australië. “Ze verwachten echt dat globale distributeurs nieuwe technologieën introduceren om maar op tijd te zijn voor introductie op de (zuinige) Australische markt.”

Jan van Hoof van Pioneer Benelux ligt voorlopig niet wakker van de maatregelen aan de andere kant van de aardbol. “Als ze zo’n keurmerk doorvoeren, zullen de Australiërs voortaan vroeg naar bed moeten”, zegt de woordvoerder. Pioneer is een van de grootste fabrikanten van de bedreigde plasmatelevisies. “Geen enkel bedrijf in Europa investeert nog in CRT-beeldbuistechnologie”, gaat hij verder.

De Pioneer-man weet daarnaast te melden dat de Europese Unie een energierichtlijn op papier aan het zetten is die ook grote flatscreentelevisies omsluit. “Daarop staan twee voorbeelden: een lcd-televisie van 32 inch en een plasmascherm van 42 inch. Ook zij hebben het daar al niet meer over CRT.”

In een reactie zegt de Australische milieuminister Malcolm Turnbull dat hij niet uit is op een verbod van plasmatelevisies en dat alle berichtgeving die daar op wijst overdreven zijn. “Het heeft niets te maken met de verkleining van het keuzeaanbod; wij willen mensen geïnformeerd laten kiezen.”

Update 12 oktober 2007 08:58
In het artikel wordt melding gemaakt van de TFT-beeldtechnologie. Hier hoort CRT (cathode-ray tube) te staan. De tekst is aangepast.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.