Redactie

Aanmaning na verkopen lege schijfjes op eBay

Wie lege cd’s en dvd’s verkoopt via Ebay, kan vroeg of laat een standaard betalingsbrief van Auvibel in de bus verwachten. De organisatie vraagt de geadresseerden om per schijfje een vergoeding te betalen, of een gerechtelijke procedure met bezoek van een deurwaarder volgt. De brieven zorgen voor veel ophef onder de verkopers op de veilingsite, maar in feite gaat het om een waarschuwing voor wie de heffing niet aanrekent.

Een lezer van ZDNet mailde ons deze week over het probleem. Hij had per ongeluk verkeerde dvd’s gekocht en wilde de schijfjes doorverkopen op eBay. Na tien dagen bleek er geen interesse voor zijn aanbieding, waarna hij de veiling stopzette. Tien maanden later ontving hij een brief van Auvibel met verzoek tot betaling.

Een telefoontje naar Auvibel verduidelijkt de zaak. Deze organisatie staat in voor de inning van de vergoeding voor thuiskopieerders. Dit wil zeggen dat handelaars 12 cent per cd en 59 cent per dvd moeten aanrekenen (en doorstorten) naar Auvibel. Die vergoeding gaat naar auteurs, artiesten en producenten.

In het geval van onze tipgever gaat het echter om tweedehands verkoop van spullen waarover al een vergoeding werd betaald. “Mensen in deze situatie moeten ons gewoon aantonen waar ze de cd’s hebben gekocht”, zegt François Stroobant, directeur van Auvibel. “Vervolgens controleren wij of die verkoper de bijdrage heeft aangerekend.”

De organisatie benadrukt dat ze niet verwacht dat consumenten hun kasticket bijhouden voor een pakje van dertig lege schijfjes, maar wil vooral een waarschuwing zenden. “Veel mensen weten niet dat ze Auvibel moeten betalen. Dubieuze verkopers rekenen die vergoeding ook niet altijd door, waardoor ze goedkoper zijn dan de meeste winkels”, verklaart Stroobant. “Bovendien denken ook veel verkopers de bijdrage te omzeilen door als particulier op eBay te verkopen.”

De heffing van Auvibel is een uitloop van toelating om een kopie voor eigen gebruik te maken. In principe heeft de auteur als enige het recht om zijn werk te verspreiden. De wet maakt echter een uitzondering voor de thuiskopie. In ruil daarvoor betaalt u een vergoeding op lege cd’s en dvd’s die u daarvoor gebruikt.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.