Redactie

Sony lanceert vlaggenschip-tv: ZD9

Sony liet op CES in Las Vegas al uitschijnen dat ze een nieuwe technologie, Master Backlight Drive,  in de coulissen hebben staan, maar daar was in de line-up van de nieuwe modellen in maart helaas geen spoor van terug te vinden. Nu is hij er dan toch, een uitdager voor OLED. Wij gingen bij Sony Pictures in London de introductie en demo’s bijwonen.

,

Uiteraard gaat het om een Ultra HD 4K tv, met HDR-ondersteuning en Android TV. Maar de troeven liggen vooral op vlak van beeldkwaliteit. Ongetwijfeld de belangrijkste troef is de nieuwe achtergrondverlichting: Backlight Master Drive. Die moet voor een zeer hoge piekhelderheid en uitmuntend contrast zorgen, een ideale combinatie voor HDR. Het gaat om een direct led met lokale dimming, maar dan wel eentje met heel veel segmenten. Meer specificiek, elke led wordt afzonderlijk aangestuurd, in plaats van in groepen zoals dat gewoonlijk gebeurt bij lokale dimming. Sony spreekt daarom graag van “Discrete led” in plaats van “Direct led”. Met dit soort van controle kan het scherm heel precies bepalen welke leds uitgezet of gedimd worden om de zwartwaarde te verbeteren, terwijl vlakbij een zeer helder deel van het beeld kan staan.

Hoeveel leds een scherm nu precies bevat, daarover wou Sony niets kwijt. Het hangt in elk geval van de schermgrootte af. Maar uit een techdemo die we zagen konden we met wat gokwerk en paar rekensommetjes toch afleiden dat het 65 inch scherm ongeveer over 1.000 leds zou kunnen beschikken. Dat is indrukwekkend, zeker als je weet dat een concurrent zoals de Panasonic TX-65DX900 maar over ongeveer 512 segementen beschikt.

Ook over de piekhelderheid kregen we geen cijfers, maar Sony bevestigde wel dat de ZD9 ‘ruim boven de 1.000 nits’ kon gaan. Het model op CES in Las Vegas zou tot 4.000 nits halen, maar daarvan werd gezegd dat het om een prototype ging. De waarheid ligt dus ergens tussen die twee.

,

Naast de Backlight Master Drive is de ZD9 ook uitgerust met een nieuwe verbeterde beeldprocessor, de ‘4K HDR Processor X1 Extreme’. Die is 40% krachtiger dan de vorige generatie.  Dat levert verbeterde upscaling, detailverbetering, en ruisonderdrukking. Voor de eerste twee maakte Sony al gebruik van een adaptief algoritme dat aangedreven werd door een database, zodat de processor het optimale algoritme gebruikt afhankelijk van wat het moet upscalen of aanscherpen. Dat gebeurt nu ook voor de ruis. Sony kan daarvoor puren uit meer dan 1.000 mogelijkheden. Daarom spreekt Sony over Dual Database Processing.

Ook Super Bit Mapping, een techniek die al in andere producten zat om kleurbanden te vermijden in fijne gradaties zit nu in de processor. Sony claimt daarmee 8 bit en 10 bit-signalen het uitzicht van 14-bit-equivalent te geven.

De knapste demonstratie was die van Object-Based HDR Remaster. Daarmee converteert de ZD9 bestaande beelden naar HDR. Het doet dat niet alleen frame per frame, maar ook binnen elk frame wordt het beeld onderzocht en krijgen verschillende objecten een andere aanpak. Het resultaat was ronduit indrukwekkend, en dit leek ons de eerste keer dat we een HDR-conversie zagen die echt een duidelijk zichtbaar resultaat gaf.

De demonstraties waren in elk geval erg overtuigend, en het lijkt ons dat lcd met de Backlight Master Drive mogelijk een goed antwoord heeft op OLED. We staan uiteraard te popelen om he toestel te testen.

,

De ZD9 zal beschikbaar zijn in augustus, in schermmaten van 65 en 75 inch, voor respectievelijk 5.000 en 8.000 euro. Wie bereid is nog een extra hypotheek te nemen op zijn huis, en een heel grote voordeur heeft, kan een 100 inch model bestellen. Voor, ahem, 70.000 euro. Maar hij zag er op de demo wel fantastisch uit.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.