Geluid

Review: LG Music Flow H5 en H7

Dat LG de intentie had om iets te betekenen in de multiroom-wereld, was al een tijdje bekend. Maar het duurde even vooraleer er echt producten werden gesignaleerd. Pas op de afgelopen IFA-beurs werd de Music Flow-familie effectief voorgesteld. Momenteel telt die vier telgen, als we even een goedkoop kastje om het WiFi-netwerk te versterken buiten beschouwing laten.

Uiteraard zijn er drie WiFi-speakers in het formaat klein-middelmaat-groot (de H3, H5 en H7), naast een slanke soundbar met draadloze subwoofer. Het doelwit is duidelijk: de Play:1, Play:3 en Play:5, én de Playbar van Sonos overtroeven. Benieuwd of dat lukt.

,

Prijstechnisch speelt LG het op de scherp van de snee. Als je kijkt naar de Music Flow Soundbar HS6, dan bengelt aan het LG-toestel een prijskaartje van 599 euro. Dat is aanzienlijk lager dan de concurrentie, zeker als je rekening houdt met de aanwezigheid van een draadloze subwoofer.

We hebben de Music Flow Soundbar enkel in minder optimale omstandigheden gehoord (een kamertje op de LG-stand op IFA…), dus het is moeilijk inschatten hoe hij klinkt. Qua vormgeving lijkt hij wel als twee druppels water op de NB5540, een van de dunste soundbars beschikbaar, en we vermoeden stilletjes dat de HS6 klankmatig heel gelijkaardig is.

Wat we wél getest hebben uit de Music Flow-familie, zijn de H5- en H7-speakers. Twee WiFi-speakers die er quasi-identiek uitzien (op de afmetingen na) en met verschillende vermogens (40 versus 70 watt). Ook hier zijn de prijskaartjes zeer competitief.

,

Het instellen van een Music Flow-speaker blijkt in de praktijk heel eenvoudig. Best eerst de app installeren (Android en iOS, geen pc-versie) en dan het voorgestelde stappenplan volgen. Die komt neer op het indrukken van een knop achteraan de speaker, waarna het apparaat tijdelijk een eigen WiFi-netwerk creëert.

Via de app maakt je telefoon of tablet daar connectie mee, zodat je het wachtwoord van je vast WiFi-netwerk kan invoeren. Even de speaker laten herstarten en je bent er. Dit proces doorloop je voor alle Music Flow-toestellen die je wil toevoegen.

Bij het opstellen van de H5 en H7 valt op dat beide speakers een externe adapter hebben. Geen ramp is dat, maar we zagen liever een ingebouwde voeding. Als je een speaker bijvoorbeeld op een keukenaanrecht plaatst, dan is het net wat lastiger om die adapter mooi weg te werken.

De H5 en H7 hebben beide dezelfde strakke designvorm en grijze metaalkleur, hoewel de behuizing uit plastic is gemaakt. De grote grille vooraan zorgt toch voor wat uitstraling. Het is verder allemaal een kwestie van smaak, maar naar ons gevoel zou een witte uitvoering beter passen in meer interieurs. De bouwkwaliteit is in elk geval adequaat.

Overigens heb je bovenaan een grote draaiknop om het volume te regelen of muziek te pauzeren, wat wel handig is. Omdat de knop helemaal verzonken is in de behuizing, moet je in het begin wat wennen aan hoe je hem best verdraait – of moeten we zeggen ‘duwt’?

En net zoals bij Sonos vragen we ons waarom de bruikbare volumes voor dagelijks gebruik helemaal in de eerste tien tot twintig procent van de volumeslider zitten, waardoor fijn afregelen in de app toch wat fingerspitzengevoel vereist.

,

De Music Flow-app zelf oogt zeker niet saai en heeft ook niet bepaald een klassieke opbouw, zoals we die kennen van bijvoorbeeld uPnP-apps. Maar je vindt snel je weg. Al drukten we zelfs na een week gebruik af en toe op de verkeerde plaats, waardoor het stappenplan om de speaker opnieuw in te stellen per ongeluk werd opgestart. Misschien moet LG even de app lichtjes tweaken om het geheel net iets duidelijker te maken.

De integratie van Deezer is in elk geval treffelijk, vinden we. Zo kan je tijdens het beluisteren van tracks vlot liedjes toevoegen aan afspeellijsten en favorieten. Dit zijn bij uitstek dingen die je snel-snel wil doen, en dat lukt ook.

De Music Flow-speakers werken met Spotify, maar dat gebeurt niet via de LG-app. Kies je voor deze streamingdienst, dan wordt je automatisch doorgestuurd naar de Spotify-app (indien geïnstalleerd op je mobiel toestel). Vanuit de Spotify-app kan je dan de gewenste speaker selecteren. Spotify Connect is min of meer de norm geworden – enkel Sonos houdt nog vol aan het integreren van de dienst in zijn eigen app – en er valt wel wat voor te zegen. De Spotify-app is toch net iets mooier en informatierijker dan de typische app van een multiroomsysteem.

,

All Search is onze favoriete functie in de app. Het is vooral handig als je meerdere bronnen met muziekbestanden op het netwerk hebt. Je weet wel, een aantal albums staan op de pc, heel wat muziek op je telefoon, misschien nog wat hi-res bestanden op een NAS. Met All Search kan je over alle bronnen heen zoeken naar artiesten of albums – handig als je niet zo goed bent in het organiseren van je muziekbibliotheek. De zoekfunctie betrekt Deezer echter niet in het zoekproces, dat zou de kers op de taart zijn.

Voor wie wat hulpt nodig heeft bij het selecteren van muziek, heeft LG Mood Station in petto. Nadat je eerst drie favoriete genres hebt aangeduid, moet je nog beslissen in welke bui je bent. Ben je ‘Energizing’ of misschien eerder ‘Lively’, of weet je het subtiele verschil tussen ‘Gloomy’ en ‘Melancholy’? Kiezen maar, en de app zal uit lokale muziek een afspeellijst bouwen. Aangezien de opties ‘Annoyed’, ‘Baffled’ of ‘Slightly Stressed’ niet in het lijstje voorkomen, hebben we deze functie eigenlijk nooit goed kunnen testen. 

,

Omdat elke speaker een Bluetooth-ontvanger bevat, ben je niet afhankelijk van een WiFi-netwerk om muziek te beluisteren. Daarom is het eigenlijk gek dat LG geen mobiele speaker heeft, die je wanneer nodig mee de tuin in kan nemen. LG maakt goede smartphones tegenwoordig, dus we zijn niet verbaasd dat ze ook er voor zorgt dat de Music Flow-speakers goed met telefoons samenwerken.

/

Door de aanwezigheid van een NFC-chip in de H5 en H7, moet je enkel de smartphone tegen de speaker tikken om een Bluetooth-verbinding te realiseren. Maar er is nog meer: als je onderweg naar muziek luistert en je komt thuis aan, kan je met een simpele actie in de Music Flow-app de track verder laten spelen op een van de WiFi-speakers.

Dat je de spelende muziek kan meenemen doorheen het huis, is echt wel een gave vondst. Als je naar een nieuwe kamer gaat, moet je enkel je telefoon even tegen de speaker tikken om het beluisterde liedje in de nieuwe ruimte te laten horen. Leuk!



,

Zoals gezegd hebben we de H5 en H7 een aantal weken op bezoek gehad. In die tijd hebben de speakers een vrij vlekkeloos parcours afgelegd, op wat probleempjes met de app na. Tijdens onze test bleek het ook onmogelijk om speakers in één zone te koppelen als er niet minstens één speaker bekabeld is aangesloten. Hopelijk verdwijnt die beperking in een latere update.

We hebben ook een blinde test gedaan waarbij de H5 tegenover de Play:3 en de H7 tegenover de Play:5 werd gezet. Dat blind aspect had misschien niet gemoeten, want eerlijk gezegd was het heel moeilijk om een verschil te horen. Ze hebben een heel gelijkaardige tuning, met een wat donker, ietwat wollig geluid. Pop- en elektronische muziek klinken goed dankzij de krachtige bassen en relatief goede vocalen.

Zowel de H5 als de H7 slaagden met dit geluidssignatuur er in om een kamer goed te vullen, op een aangename manier die ideaal is als je het systeem voor achtergrondmuziek gebruikt. 

,

Voor LG is multiroom nog een nieuw segment. Audio is ook niet het allerbelangrijkste bij de Koreaanse elektronicagrootmacht. Tv’s, telefoons en witgoed gaat allemaal voor, hoewel dat er wel al jaren soundbars, soundplates en docks in het LG-assortiment aanwezig zijn. Wat ons betreft neemt LG een beloftevolle start.

Wijselijk is er besloten om enkel de belangrijkste functies van de concurrentie te evenaren en tegelijkertijd eigen unieke dingen toe te voegen. Dat je muziek kan meenemen door het huis, is echt wel een originele vondst. Vooropgesteld dat je zo iemand bent die altijd zijn smartphone op zak heeft, ook als hij thuis vertoeft. Klankmatig mocht het bij de geteste speakers voor ons iets helderder, maar eigenlijk doet LG op dit vlak niet onder voor de marktleider en heel wat uitdagers.

De app mocht nog net iets gebruikersvriendelijker en een paar streamingdiensten extra waren ook welkom. Maar dit zijn euvels die een software-update snel kan aanpakken. Hi-resondersteuning is mooi meegenomen, al blijft het toch enkel relevant voor de kleine groep mensen die hiermee bezig zijn. En dan zijn er nog de prijskaartjes, die bijzonder de LG-speakers toch wel aantrekkelijk maken.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.