Redactie

Eerste blik op de PlayStation 4

De PS4 is reeds in de V.S. gelanceerd, wij moeten nog heel even wachten. Op een eerste demodag kreeg FWD echter al de kans om de nieuwe console aan de slag te gaan.

Een eerste observatie dat je kan maken over de PS4 is dat de looks van de console niet bijster vernieuwend uit de hoek komen. Het is een hoekig geval, misschien wel omdat Sony op dit moment iets heeft met de 'Sense of Quartz'-designfilosofie. Wel opvallend is de grote led bovenaan, die blauw schijnt bij gebruik en oranje als de PS4 in een soort halvelingse slaapmodus staat.

Er is ook iets heel opvallend aan hoe de nieuwe PlayStation in de markt wordt gezet. Sony (eigenlijk: Sony Computer Entertainment, een zuster van de Sony die je vaker op FWD tegenkomt) heeft het bijna uitsluitend over gaming en nauwelijks over andere gebruiken. Dat staat in schril contrast met Microsoft, die de Xbox One als een alleskunner en mediaportaal positioneert. Dat verschil speelt Sony enorm uit, zowel in slogans en persevents die honderd procent over games gaan.

Quasi alle vernieuwing heeft dan ook met gaming te maken. Als media-apparaat heeft de PS4 geen uitgesproken profiel. Meer zelfs, op sommige vlakken kan de nieuwe PlayStation minder dan zijn voorganger. Audio-cd's, 3D-Blu-ray-films en streamen via DNLA kan je niet gebruiken.

Of toch niet meteen: Sony zegt zelf verrast te zijn over de negatieve feedback over de afwezigheid van die mediafuncties, en gaat ze in een update brengen. Gegeven dat de PS3 ook aan de lopende band nieuwe software toegestopt kreeg, willen we dat best geloven. De ondersteuning voor muziekcd's en MP3's lijkt inmiddels bevestigd, DLNA is nog hangende.

,

Toch kan je nog media consumeren op de PS4. Voor muziek moet je terugvallen op Music Unlimited, Sony's streamingmuziekdienst. Een leuk gegeven is dat spelontwikkelaars MU kunnen integreren in games. Zo zou je een racespel kunnen spelen met je eigen afspeellijsten, in plaats van de herrie die de programmeur toevallig leuk vond. Music Unlimited kost natuurlijk geld: in principe 9,99 euro/maand, maar er zijn regelmatig promoties met abonnementen.

Op videovlak kan je kiezen tussen het bekijken van Blu-rays, zolang je geen zin hebt in de 3D-versie. Heel de wereld lijkt 3D thuis te hebben opgegeven, dus dat 3D-films niet afspelen lijkt ons nu niet een grote struikelblok. Games kunnen overigens wel in 3D gespeeld worden.

Er zijn ook apps waarlangs video kan bekeken worden. In Nederland betekent dat in de eerste plaats Netflix, naast videoverhuurdiensten Ximon en Dvdpost. Die twee laatste zijn ook beschikbaar in België. Belgen met kennis van Frans kunnen overigens ook kijken naar RTBF – een zender die in tegenstelling tot zijn grotere Vlaamse tegenhanger wel gelooft in apps voor smart tv-platforms.

,

De PlayStation 4 werkt opvallend goed samen met mobiele toestellen. Vorig week werd een nieuwe PlayStation-app voorgesteld, die het mogelijk maakt om de PS4 op afstand te bedienen. En dat is best handig, want je kan op afstand het spel beginnen downloaden waarover je net in de Metro op de trein las. 

Mocht je een van die figuren zijn die een PS Vita kocht, dan kan je een nieuwe – en zeer indrukwekkende – bestemming aan de draagbare console geven. De PlayStation 4 kan zijn video-output immers streamen naar een Vita. De miniconsole wordt honderd procent een verlengstuk van de grote spelconsole.

We zagen een demo van Call of Duty: Ghosts die perfect gestreamd werd naar een Vita, en dat op een minder dan optimaal WiFi-netwerk. Best indrukwekkend en met bijzonder weinig lag. Ook buiten een spel wordt de interface van de PS4 helemaal gereproduceerd op het Vita-schermpje.

Volgens een Sony-vertegenwoordiger kan je in principe op deze manier ook aan de andere kant van de wereldbol een spelletje op de PS4 spelen via een Vita. Het enige wat vereist is, is voldoende bandbreedte voor een videostream. De technische onderbouw komt trouwens van Gaikai, een bedrijf dat Sony vorig jaar opkocht en dé grote concurrent van OnLive.

,

Aanvankelijk was er best wat speculatie dat de PlayStation 4 voor Ultra HD zou zijn wat de PlayStation 3 voor Blu-ray was. Maar neen, 4K staat niet hoog op de agenda bij de spelafdeling van Sony.

Toch moet je niet alle hoop opgeven. De PlayStation 4 kan 4K-media tonen. Films en foto's in Ultra HD-resolutie spelen perfect af – het zijn de games die niet in 4K-kwaliteit kunnen getoond worden. Maar laten we ook daar de woorden 'nog niet' aan toevoegen, want ook daar laat Sony duidelijk de deur op een kier staan.

Sony kon ons niet bevestigen of de HDMI-poort in de PS4 naar HDMI 2.0 kan geüpgraded worden. HDMI 2.0 is geen vereiste om 4K te tonen, dus helemaal noodzakelijk is dat niet. Maar toch, de nieuwe HDMI-standaard heeft meer te maken met frame-rates. De huidige HDMI 1.x-technologie kan Ultra HD aan maximaal 24 fps doorsturen. Gamers willen natuurlijk hogere framerates dan dat.

 

,

Gegeven dat de doorsnee mens geen 4K-tv bij hem thuis heeft, is het in eerste instantie belangrijk wat de PS4 doet in Full HD. Ook hier is er vooruitgang, al valt dat niet op bij de 32-inch tv's die Sony op zijn persdag heeft opgesteld.

De PS4 kan namelijk games aan hoge framerates in Full HD tonen. De PlayStation 3 had het daar lastiger mee, en daarom dat bijna alle PlayStation-games in 720p waren die dan door de console werden geupscaled.

Om eerlijk te zijn: we vonden de interface van de PlayStation 3 prima. Maar Sony niet, en de PS4 heeft daarom een nieuwe interface die sterk lijkt op de menu's van de nieuwste generatie Bravia-tv's. Je hebt één horizontale rij met grote iconen die je naar de belangrijkste functies brengen; voor minder belangrijke zalen geef je een tikje naar boven op de Dualshock-controller en kom je in een tweede horizontale lijst met kleinere icoontjes.

Over de Dualshock-controller gesproken: het apparaat ziet er niet zoveel anders uit, maar heeft toch wat veranderingen ondergaan. Zo is er nu een touchpad in het midden. Die hebben we in een spel uitgetest en eerlijk gezegd was dat niet zo'n voltreffer. De pad toonde zich overgevoelig en de plaatsing is toch ook niet zo handig. Misschien dat het nog went…

Een Dualshock heeft nu ook een shareknop en een ingebouwde speaker en hoofdtelefoonaansluiting. Ouders die last hebben van tieners die tot ver na middernacht gamen, zijn hier alvast dankbaar voor.

,

Het gamen op de PS4 is in essentie hetzelfde als op de PlayStation 3, maar dan op verschillende vlakken wat handiger en mooier. Er zijn wel wat tekortkomingen qua mediafuncties, maar gegeven de sterke nadruk op gaming gaan die toch geen grote impact hebben op de verkoop. 

Wij denken dat Sony in de strijd tegen Microsoft nu al een belangrijke veldslag heeft gewonnen. De PS4 is een gamingtoestel en dat is een heldere, duidelijke boodschap die veel PlayStation-fans zullen verstaan. Bij Microsoft is het Xbox One-verhaal veel waziger en minder overtuigend. Maar vooral, de PS4 is er, terwijl Belgen en Nederlanders tot ergens in het voorjaar op de nieuwe Xbox mogen wachten. Dan is de keuze in de komende eindejaarsperiode snel gemaakt.

De PS4 lanceert op 29 november en kost 399 euro met één Dualshock-controller. Voor meer antwoorden rond de nieuwe Sony-console kan je terecht bij onze Q&A.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.